FAQ: wat je wilt en moet weten

Als nieuwe leerling, maar ook als ouder of verzorger, heb je ongetwijfeld vragen over hoe dingen geregeld zijn op onze school. Wil je iets weten, kijk dan eerst eens hier bij de veelgestelde vragen.

Hoe zit het met lestijden en pauzes?

Lesuur
08:15 – 09:00 uur
09:00 – 09:45 uur 
09:45 – 10:30 uur
10:30 – 10:50 uur - Pauze
10:50 – 11:35 uur
11:35 – 12:20 uur
12:20 – 12:50 uur - Pauze
12:50 – 13:35 uur
13:35 – 14:20 uur
14:20 – 15:05 uur
15:05 – 15:15 uur - Pauze
15:15 – 16:00 uur
16:00 -  16:45 uur

Ziek melden, hoe werkt dat?

Ben je ziek, dan moet een van je ouders je afmelden vóór 08.00 uur. Dat kan via absentencopernicus@almerecollege.nl of (0321) 38 50 50. Een ziekmelding kan ook worden ingesproken op de voicemail.

Ben je de week erna niet beter, dan moet je op maandagochtend opnieuw ziek gemeld worden. Ben je beter? Gelukkig maar! Lever dan wel een absentiebriefje in met de handtekening van een ouder. Vul in op welke dagen je ziek bent geweest.

Word je in de loop van de dag ziek? Meld dit aan de afdelingsleider of conciërge. Bel naar school zodra je veilig thuis bent gekomen. Ben je te ziek om zelfstandig naar huis te gaan, laat dit weten, dan zorgen we dat je wordt opgehaald of thuisgebracht.

Word je voor de vierde keer in een schooljaar ziek, of ben je twee weken achter elkaar ziek, dan zijn we verplicht dit te melden aan de GGD.

Wat als ik naar huisarts, tandarts of therapeut moet?

Moet je naar huisarts, tandarts, fysiotherapeut of een andere specialist? Meld dit ruim van tevoren via absentencopernicus@almerecollege.nl. Je kan ook een ingevuld absentiebriefje inleveren bij de conciërge. Laat weten waar je naartoe moet en noem ook de dag en de betreffende lesuren.

Plan deze afspraken zoveel mogelijk buiten je lesuren.

Bijzonder verlof, hoe regel ik dat?

Soms mag een leerling voor andere redenen dan ziekte afwezig zijn. Dat kan gaan om een huwelijk bijwonen, of bij uitzondering buiten de schoolvakantie op vakantie gaan. Vraag dit bijzondere verlof uiterlijk zes weken voor de verlofdatum aan met het aanvraagformulier bijzonder verlof. Dit formulier kunt u aanvragen bij mevrouw Nijenhuis:H.Nijenhuis@almerecollege.nl

Lees voordat u het bijzonder verlof formulier aanvraagt de voorwaarden op de site van rijksoverheid 

Duurt de gewenste afwezigheid langer dan tien dagen? Dan moet een aanvraag worden gedaan bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Bel daarvoor met de Gemeente Dronten, afdeling Welzijn, telefoonnummer (0321) 38 89 48.

Is er een iPad regeling?

Bij de lessen gebruiken we zowel boeken als iPads. Elke leerling neemt zijn eigen iPad mee naar school.

Systeemeisen:
Apple iPad 10,2 inch uit 2019 of later, minimaal 32 GB geheugen.

Je ouders of verzorgers kunnen er zelf een aanschaffen of via de school bestellen.

Heb je zelf geen iPad, dan kan je een exemplaar van school lenen. Let op: deze geleende iPads mag je niet mee naar huis nemen. Ze zijn wel beschikbaar als je er een nodig hebt op school, ook in de huiswerkklas. Neem voor meer informatie over het lenen van een iPad contact op met: administratie-dr@almerecollege.nl

Ja, ik wil meer weten over de iPad regeling

Op welk niveau starten de leerlingen in de brugklas?

Afhankelijk van het advies van de leerkracht van groep 8 word je in één van de brugklassen geplaatst. Je komt in een mh klas of een hv brugklas. Aan het einde van klas 1 kijken we welke brugklas in klas 2 bij jou past. Klas 2mh of 2hv of 2v. Aan het einde van klas 2 kijken wij kijken wij nog steeds wat past. Klas 3m, klas 3hv of klas 3v. Pas helemaal aan het einde van klas 3 weten we het zeker en ga je eindexamen doen in mavo, havo of vwo. Kortom alle kansen en mogelijkheden en vooral tijd om te kijken welk niveau bij jou past.

Bekijk hier het doorstroomschema

Hoeveel leerlingen zitten er in een klas?

Niet elke klas is even groot. Dat ligt aan een heleboel zaken. Wel beloven wij jou dat je niet meer dan 31 klasgenoten krijgt. Een klas wordt dus nooit groter dan 32 leerlingen. Gemiddeld hadden wij de afgelopen jaren 25 leerlingen in de klassen. Zo heb je altijd wel iemand in de klas om vriendschap mee te sluiten.

Van groep 8 naar de middelbare school is een grote, spannende stap. Hoe zorgen jullie voor een goede start?

Je gaat kiezen voor een nieuwe school. Wij begrijpen dat dit een spannende en grote stap is. Alles wat wij op de open dagen laten zien en vertellen doen wij ook echt (en stiekem nog meer dan dat). Zo weet jij zeker dat wij de beste keuze zijn voor jou. Voordat jij op school komt, praten wij met jouw oude juf of meester. Zo leren wij jou al een beetje kennen en weten wij wat jij nodig hebt om goed te kunnen leren.

Voor de zomervakantie kom je al een keer kennismaken met je nieuwe klas en coach. Na de zomervakantie nemen wij echt de tijd om jou te laten wennen. De eerste twee weken is er een introductieperiode. Je brengt dan veel tijd door met je klas en je coaches. Voordat jij aan de lessen gaat beginnen ken je je klas al goed en weet je hoe het Copernicus werkt. Een goede start is het halve werk.

Les volg je zoveel mogelijk in de brugklasvleugel. Deze vleugel is echt voor de brugklasleerlingen met een eigen aula en schoolplein. Wel zo overzichtelijk en veilig.

Zo zie je, wij doen er alles aan om jouw de beste start op de middelbare school te geven.

Gezonde schoolkantine

Voedingsbeleid voor Almere college Copernicus

Visie

Almere college Copernicus heeft een omgeving gecreëerd waar gezonder eten een norm is, omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling en leefstijl van onze leerlingen en de medewerkers.
We kiezen voor een positieve aanpak, waarbij we de keuzevrijheid van onze leerlingen respecteren.
We maken van de gezonde keuze de makkelijke keuze.

Omdat we als school de kantine in eigen beheer hebben genomen kunnen we de prijzen ook nog eens zeer aantrekkelijk houden voor onze leerlingen.

Wij vinden dat bewust en gezond eten de norm hoort te zijn en we vinden het logisch dat iedere leerling een gezonde en bewuste keuze kan maken in onze schoolkantine.

Ambitieverklaring

Om aan iedereen te laten zien dat we bijdragen aan de beweging naar een gezondere toekomst, hebben we de Ambitieverklaring 2021-2025 van het Voedingscentrum getekend en opgehangen in de school.

De Gezonde Schoolkantine

We werken op onze school volgens de Richtlijn eetomgevingen voor scholen door het Voedingscentrum.

Wij hebben een kantine op het niveau goud. Dat betekent dat we gezondere producten in het assortiment hebben, dat we fruit en groente aanbieden en water drinken stimuleren.

We zorgen ervoor dat onze kantine een gezonde uitstraling heeft.

Meenemen eten en drinken

We hebben de volgende afspraken over het meenemen van eten en drinken naar school:

Het drinken van Energy drink is niet toegestaan binnen de school, grote verpakkingen van ongezonde producten, zoals snoep, koeken, frisdrank en chips zijn ook niet toegestaan en kunnen bij herhaalde signalering binnen school worden ingenomen door de medewerkers .

Medewerkers

Onze medewerkers stimuleren de gezondere keuze, hebben oog voor duurzaamheid en geven het goede voorbeeld wat betreft gezond eten en drinken.

De leerlingen en kantinebeheerder zijn actief betrokken bij het aanbod in de kantine.

Nieuwe medewerkers lichten we in over het voedingsbeleid op school. 

Leerlingen

Leerlingen worden door middel van het onderwerp voeding in de lessen uitgedaagd om mee te denken over een gezonder aanbod in de kantine en een gezonde leefstijl.

Ook lopen onze leerlingen interne stages in de kantine en helpen diverse leerlingen tijdens tussenuren mee om keukenervaring op te doen.

Bijeenkomsten

Omdat het aanbod in de kantine voldoet aan niveau goud, zorgen wij ervoor dat er tijdens open dagen, sportdagen, werkweken en festiviteiten zoals diploma-uitreikingen, er naast een reguliere keus ook een gezond/ bewust aanbod is.


Je gebruikt een verouderde browser

Update je browser naar de laatste versie om te zorgen dat de website optimaal werkt.